top of page

Ervaar 18de- en 19de-eeuwse getuigenissen!
Getuigenissen is van start gegaan! Dit VUB-project, in samenwerking met het Rijksarchief en Histories vzw, wil 18de- en 19de-eeuwse getuigenverhoren en ondervragingen van verdachten uit criminele rechtbanken (huidig België) verzamelen, digitaliseren en laten transcriberen.


Waarom willen wij dit doen? Deze bronnen bevatten een schat aan informatie. Niet alleen ons criminele verleden, diefstal, moord en zedenfeiten, wordt hiermee gedocumenteerd, ook geven deze bronnen een inzicht in het reilen en zeilen in de stad en op het platteland van meer dan een eeuw geleden. Losse getuigenverhoren of procesdossiers, waarin de getuigenverhoren en ondervragingen van verdachten waren aan toegevoegd, zijn talrijk bewaard en bevinden zich in de vele rijks- en stadsarchieven die ons land rijk is. Het nadeel is echter dat deze vaak nog niet toegankelijk of geïnventariseerd zijn. Dit maakt het voor menig onderzoeker moeilijk dit materiaal te doorploegen voor een specifiek onderwerp, persoon of plaats. Getuigenissen wil hierop een antwoord bieden.


Samen met vrijwilligers willen we dit materiaal steekproefgewijs online plaatsen en laten transcriberen. Op die manier zal een geannoteerde databank ontstaan met een rijke verzameling aan transcripties van deze bronnen, waarop onderzoekers uit verschillende disciplines (historici, criminologen, taalkundigen en sociologen) dit bronmateriaal vanuit verschillende perspectieven zal onderzoeken. Om dit alles tot een goed einde te brengen, hebben we jouw hulp nodig.


Binnenkort, mei 2019, komt ons transcriptieplatform online. De eerste selectie van verhoren en ondervragingen uit Brugge en omgeving zal online staan. Zin om te lezen wat 18de- en 19de-eeuwse getuigen en verdachten te vertellen hebben? Geïnteresseerd om oude handschriften te ontdekken en te leren lezen? Of, net jouw paleografische vaardigheden verder aan te scherpen? Volg dan alvast onze aankondigen op onze website, facebook en twitter om op de hoogte te blijven over dit project en de lancering van het platform. Nieuwsgierig? Schrijf je dan alvast in op onze nieuwsbrief of volg ons via twitter en facebook.

bottom of page