Op 20 mei 2019 zijn we officieel van start gegaan met het burgerwetenschappelijk project Getuigenissen. In die vier maanden tijd is er al heel wat gebeurd. In de blog van deze week zetten we enkele mooie cijfers op een rij.
Ten eerste zijn er vandaag, woensdag 25 september 2019, 3090 teksten uitgeschreven. Deze verhoren van getuigen en verdachten behoren toe tot de 18de-eeuwse schepenbank te Brugge en de 19de-eeuwse correctionele rechtbank te Brugge. Dat betekent dat er gemiddeld 750 teksten per maand uitgeschreven worden. Ongeveer 1209 verhoren zijn reeds dubbel uitgetikt. Ook deze teller zien we dagelijks omhoog gaan. Deze mooie cijfers kunnen we alleen maar bekomen door de inzet van onze vrijwilligers. De teller van het aantal vrijwilligers staat momenteel op 130.

Bovendien waren onze vrijwilligers in de eerste maanden zo enthousiast dat onze voorraad 19de-eeuwse korte verhoren (1 pagina) in een mum van tijd volledig uitgeput was. Ook de andere categorieën 19de-eeuwse teksten (middellange en lange verhoren) gingen in een volle vaart vooruit. Al meer dan 50% van de verhoren was door onze vrijwilligers reeds uitgeschreven. Daarom hebben we op eind augustus 2019 het aantal verhoren van getuigen en verdachten uit de correctionele rechtbank van Brugge uitgebreid. Daardoor viel het percentage van verwezenlijkte transcripties terug op 36%. Vandaag, een maand later, is dit al terug toegenomen tot 40%. Opnieuw zijn de korte fragmenten (1 pagina) enorm populair: 80% van de reeks is reeds uitgeschreven. Op dit moment is reeds volgende percentages per set bronnen bereikt:
- kort 19de eeuw: 80%
- middellang 1840-1860: 36%
- middellang 1870-1890: 57%
- lang 19de eeuw: 33%
- eerste helft 18de eeuw: 24% (+10% in vergelijking met midden augustus)
- tweede helft 18de eeuw: 16% (+4% in vergelijking met midden augustus)
Ook de 18de-eeuwse bronnen doen het goed. Deze bronnen hebben we niet uitgebreid eind augustus, waardoor we de stijging kunnen waarnemen. Voor de set verhoren uit eerste helft van de 18de eeuw was er in augustus 14% uitgeschreven. In een maand tijd is dat gestegen naar 24%. Ook voor de verhoren van de tweede helft van de 18de eeuw stijgt het aantal uitgeschreven transcripties gestaag.
Daarnaast zijn we ook volop de Antwerpse verhoren aan het klaarstomen om aan jullie online te kunnen aanbieden. Deze zomer hebben we in het Felixarchief de 18de-eeuwse verhoren ingescand. Om dit werk haalbaar te maken, werken we met 10-jaarlijkse steekproeven. Daarna zijn we de scans gaan inventariseren. Uit de scans kunnen we meer dan 1000 getuigenverhoren en ondervragingen filteren. De volgende stap is om de 19de-eeuwse verhoren te digitaliseren. De bedoeling is dat jullie in 2020 deze Antwerpse verhoren kunnen ontdekken. Wordt dus vervolgd!

Bij deze willen we nog eens benadrukken dat we deze ontsluiting van de vele 18de- en 19de-eeuwse getuigenverhoren alleen maar kunnen realiseren met de hulp van onze vrijwilligers. Door het uittikken van deze handgeschreven documenten zorgen zij ervoor dat deze criminele verhoren beter toegankelijk worden gemaakt: zowel voor wetenschappelijk onderzoek als voor een breed publiek. Alleen door samen te werken kunnen we dit bereiken!
Willen jullie meer weten over wat voor onderzoek we allemaal kunnen uitvoeren met deze criminele verhoren? Ontdek het op één van onze lezingen in het najaar. Bekijk onze kalender! Vanavond is er onder meer de lezing van dr. Gerrit Verhoeven die op basis van deze verhoren de tijdsbesteding en tijdsindeling van vroeger kan onderzoeken. Op 23 oktober komt dr. Maja Mechant vertellen over haar onderzoek, op basis van deze verhoren, naar prostitutie. Er is nog plaats! Inschrijven kan via getuigenissen@vub.be.